Rozwiązania z betonu architektonicznego w przestrzeni publicznej – CH Posnania

Na etapie powstawania CH Posnania zostaliśmy zaproszeni przez głównego wykonawcę do przedstawienia naszego pomysłu technologicznego na realizację elementów małej architektury, która miała znaleźć się na zewnątrz obiektu.

/ 1

Wymagania co do siedzisk i płyt znajdujących się przed obiektem zostały jasno sformułowane: miały mieć kolor intensywnej czerni. Ławy dodatkowo powinny posiadać gładką fakturę oraz rozwiązania umożliwiające prowadzenie instalacji podświetlającej. Z kolei w odniesieniu do płyt istotny był parametr antypoślizgowości.

Podczas opracowania technologii została podjęta decyzja o wykonaniu siedzisk z użyciem metody szlifowania. Takie rozwiązanie pozwoliło na uzyskanie wyjątkowej faktury ław: gładka, niemal lustrzana powierzchnia posiada intensywny odcień czerni, przywodząc na myśl skojarzenia z kamieniami naturalnymi z najwyższej półki.

/ 3

Ławy zostały zabudowane na przedpolu obiektu, tworząc wijącą się z gracją kompozycję, która wita klientów galerii. Podświetlenie liniowe bloków ław dodaje wizualnej lekkości ławom jednocześnie przełamując intensywną ciemną barwę elementów. Część elementów znajdujących się pod wiatami, została dodatkowo wyposażona w miejsca siedzące wykonane z egzotycznego drewna Iroko.

/ 7

W sąsiedztwie wiat zostały zabudowane również wspomniane wyżej płyty. Ich antypoślizgowa powierzchnia została uzyskana poprzez zastosowanie specjalnych mat, wklejonych do form na etapie zalewania betonu. Płyty tworzą mozaikę wzdłuż dekoracyjnego strumienia wodnego, złożoną z niemal 170 różnych elementów.

/ 4

Udostępnij

Strona korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki przechowania lub uzyskiwania dostępu do plików cookies w przeglądarce.Więcej informacji o polityce cookies.Nawiązując do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego o ochronie danych osobowych (RODO) oraz dbając o Państwa dane osobowe, prosimy o zapoznanie się z klauzulą informacyjną BRUK SP. Z O.O.Zapoznaj się z klauzulą informacyjną RODO